Przepisy kulinarne
Czwartek, 2 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Cykoria faszerowana pieczarkami

Cykoria faszerowana pieczarkami  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 210 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać tymianek, pieczarki i ziemniaki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i tartą bułkę.

Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotującego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.

Cykorie osączyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem ziemniaczano-pieczarkowym, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406