Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto na paszteciki (i nie tylko)

Ciasto na paszteciki (i nie tylko)
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja (w tym jedno do posmarowania)
  • sól

Ciasto kruche drożdżowe

Etapy przygotowania

Drożdże rozpuścić w letnim, osłodzonym mleku i poczekać aż nieco podrosną. Mąkę posiekać z miękkim tłuszczem.  Zaczyn wlać do mąki, dodać jajo, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkować dość cienko, pokroić w pasy szerokości 6 cm, ułożyć na środku nadzienie, zlepić, lekko spłaszczyć i pokroić w skośne kawałki szerokości 3-4 cm.

Ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować rozmąconym jajem i piec w nagrzanym piekarniku (220*C) na złoty kolor.

Ciasto można wykorzystać zarówno do tradycyjnych pasztecików z mięsem, z kapustą i grzybami, pieczarkami, ale równie dobrze pasują do wersji na słodko, jako ciasteczka. Wypróbowałam wersję z jabłkiem i czekoladą, moim dzieciom bardzo smakowało :-)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!