Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 10 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • jabłka, najlepiej odmiany Champion bo nie ciemnieją - na początek proponuję 1-1,5 kg

masz ochotę coś pochrupać a musisz dbać o linię? zrób sobie chipsy jabłkowe!

Etapy przygotowania

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.4.2012

Bardzo dobry pomysł z tymi chipsami ! Polecam także chipsy produkowane z ekologicznych jabłek, myślę że są odrobinę smaczniejsze, szczególnie dla osób spożywających zdrową czy ekologiczną żywność. Ja ostatnio kupiłam je tutaj: http://www.ekosmakosz.pl/pl/p/Chipsy-Jablkowe-BIO-40g-BioAvena/587 i bardzo mi smakowały.

 
07.1.2011

jak zwykle kuszące.... jabłuszka!

 
21.3.2010

Moja babcia zawsze suszy jabłka na piecu kaflowym. Ja spróbuję w piekarniku :)





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962