Śródziemnomorska zupa zapiekana

Ocena:

4.54 (162)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śródziemnomorska zupa zapiekana to proste i zarazem wykwintne danie. Dodatek wermutu, krewetek  i ośmiorniczek nadają mu elegancji. W święta śmiało można wypróbować nieznane owoce morza. 

Składniki:

  • wermut  450 ml

  • przegrzebki  250 g

  • żabnica  500 g

  • ośmiornica  300 g

  • kalmary  250 g

  • krewetki tygrysie  250 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  2.5 łyżki stołowe

  • mąka  1.5 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • ciasto francuskie  380 g

  • jajka  1 szt.

  • parmezan  20 g

Śródziemnomorska zupa zapiekana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wermut zagotowujemy z liściem laurowym. Wkładamy przekrojone na pół przegrzebki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 min, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wkładamy kawałki filetów z żabnicy, zagotowujemy i gotujemy 2 min, odsączamy łyżką cedzakową.

  • Krok 2:

    Czynność powtarzamy z ośmiorniczkami oraz kalmarami, gotując każde po 1 min. Na koniec podgotowujemy mrożone krewetki, aż będą różowe i nieprzeźroczyste. Płyn ponownie zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy w rondlu i łączymy z mąką, chwilę przesmażamy i cienkim strumieniem wlewamy wywar rybny (cały czas mieszając), gotujemy 3–4 min. Mięso z owoców morza rozkładamy do miseczek, rozlewamy wywar i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Krok 3:

    Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wykrawamy krążki nieco większe od miseczek. Brzegi miseczek smarujemy wodą i układamy ciasto (przyklejając je do rantu). Szpikulcem przebijamy otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Ze skrawków ciasta wycinamy dekoracje, np. gwiazdki, i układamy na wierzchu. Smarujemy jajkiem i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 30 min.

Porady

Ryby morskie zyskują na smaku, gdy gotuje się je w intensywnych wywarach z warzyw z dodatkiem przypraw ziołowych, octu winnego lub soku z cytryny.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne