Joanna Komorowska

Medaliony warzywne

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Medaliony warzywne to połączenie ciasta jajecznego z niewielkim dodatkiem mąki oraz warzyw i sera. Są doskonałym pomysłem na kolację, czy śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Przyjemnie doprawione, są aromatyczne, mięciutkie z lekko ciągnącym się serem. Przepis na medaliony warzywne znajdziecie niżej.

Składniki:

  • brokuły  0.5 szt.

  • por  0.5 szt.

  • ziemniaki  250 g

  • jajka  3 szt.

  • śmietana 30%  50 ml

  • mąka pszenna  10 g

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • ser żółty  50 g

  • koperek  3 gałązki

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • tymianek  5 g

Medaliony warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: piekarnik nagrzewamy go do 180°C, foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.

  • Krok 2:

    Gotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 3–4 minuty. Odcedzamy, studzimy. 

  • Krok 3:

    Por: przekrawamy na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i dusimy przez ok. 5 minut, często mieszając. Studzimy. 

  • Krok 4:

    Ciasto: do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól, pieprz, tymianek oraz mąki: pszenną i ziemniaczaną. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy do masy. Mieszamy do połączenia.  

  • Krok 5:

    Wykończenie medalionów warzywnych: do ciasta wkładamy ostudzone warzywa: ziemniaki, brokuł i por. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do miski. Mieszamy.  

  • Krok 6:

    Pieczenie: przygotowaną masę wykładamy do foremek. Pieczemy 20 minut.  

Porady

  • Do medalionów warzywnych możemy dodać inne ulubione warzywa. Sprawdzą się m.in. groszek: świeży, mrożony czy z puszki, podobnie kukurydza, pomidorki koktajlowe, podsmażone pieczarki, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka, dynia, bataty.
  • Medaliony możemy przyprawiać też na różny sposób. Pasują do nich zioła suszone, jak i świeże: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn. Świeży koperek, szczypior, gałka muszkatołowa tarta.
  • Smak potrawy podbije dodanie sera o wyrazistym smaku. Sprawdzą się sery dojrzewające, jak i te w  typie blue, czy camembert.
  • Jeśli dysponujemy kokilkami, możemy w nich przygotować medaliony warzywne. Wystarczy foremki posmarować masłem, wysypać bułką tartą i do nich przelać ciasto. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne