Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: 25–35 minut
Porcja: 165 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Składniki:
sandacz (lub 2 sandacze, razem ok. 2 kg)
pęczek włoszczyzny
duża cebula
2 goździki
listek laurowy
po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
sok i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 szklanki białego wytrawnego wina
4 jajka na twardo
3 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
szczypta cukru
sól, pieprz
Sandacz po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.
Warzywa zalać 3 szklankami wody. Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar. Przecedzić. Ryby ułożyć w naczyniu do gotowania. Zalać winem oraz wywarem. Gotować 25–30 min. Pozostawić w wywarze na 30 min, aby mocno przeszły smakiem.
Jajka obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki. Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią (aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły). Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek. Skropić sokiem z cytryny, obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką