Grillowany ser halloumi z arbuzem

Ocena:

4.52 (145)

  • 15 min.
  • dla 5 osób

Grillowany ser halloumi z arbuzem to prosta przystawka serwowana na ciepło. Słony smak sera halloumi idealnie współgra z orzeźwiającą miętą i kwaśnymi nasionami granatu. Spróbuj na letnie grillowanie.

Składniki:

  • 200 g sera halloumi w plastrach
  • olej
  • plaster arbuza
  • plasterek czerwonej cebuli, posiekany
  • pieprz czarny i czerwony
  • do dekoracji: liście mięty, nasiona granatu lub czerwone porzeczki
  • dobrej jakości gęsty sos balsamiczny

Grillowany ser halloumi z arbuzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser odkładamy na 10 min, aż „puści soki„ . Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni muśniętej olejem lub na ogrodowym grillu. Z arbuza wycinamy ciekawe kształty. Układamy je na ciepłych plastrach sera, oprószamy czarnym i czerwonym pieprzem, posypujemy cebulką, listkami mięty i owocami granatu lub porzeczkami. Polewamy sosem balsamicznym i natychmiast podajemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wersja dla ambitnych: kawałki owocu na 30 min przed podaniem zalewamy marynatą z 2 łyżek octu jabłkowego, łyżeczki syropu z agawy, łyżki bazyliowego pesto oraz soli i chili do smaku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne