Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką / fot. Marek Gracz, styl. Ewa Gracz
4.51 (172)
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pieczeni rzymskiej? Coś nam się wydaje, że nie ma takich osób! Trudno o lepszą propozycję na obiad - zarówno odświętny, jak i codzienny. Pieczeń rzymska wymaga odpowiednich dodatków. Tym razem postawiliśmy na charakterną, pikantną marchewkę chrzanową. To świetny dodatek, który możecie wykorzystać także do innych mięsnych dań. Przepis poleca Agata Wojda.
mięso mielone 1.2 kg
ziemniaki 3 szt.
jajka 2 szt.
ketchup 2 łyżki stołowe
musztarda 2 łyżki stołowe
kromka chleba 4 szt.
mleko 100 ml
sól 2 szczypty
pieprz 3 szczypty
masło klarowane 20 g
marchewka 300 g
cebula 1 szt.
ocet winny 50 ml
miód 1 łyżka stołowa
śmietana 18% 300 ml
woda 100 ml
mąka 1 łyżeczka
tarty chrzan 1 łyżka stołowa
Kartofle wyrabiamy długo i dokładnie z mięsem, jajkami, solą, pieprzem, keczupem, musztardą i namoczonym chlebem (wraz z ew. niewchłoniętym mlekiem). Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 80 min, sprawdzając patyczkiem, czy wyjdzie suchy. Pieczeń delikatnie wyjmujemy z blaszki. Kroimy dopiero wówczas gdy przestygnie.
Podajemy z marchewkową jarzynką: w garnku żeliwnym rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy marchewki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy ocet i miód, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, chrzanem i mąką, wlewamy do marchewek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na tyle czasu, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
W przepisie na pieczeń rzymską z chrzanową marchewką wykorzystujemy:
- mięso mielone - wieprzowo-cielęce
- ziemniaki - ugotowane, przepuszczone przez praskę
- musztardę - ostrą
- chleb - razowy bez skórki, namoczony w mleku
- dodatkowo do wysmarowania formy - łyżkę masła i bułkę tartą
- marchewki - nieduże, pokrojone w cieniutkie plasterki
- cebulę - średniej wielkości, posiekaną
- ocet winny - biały
Jako sos podajmy keczup przyprawiony chrzanem. Dodanie łyżki chrzanu do wyrabianej masy pasztetowej, do klopsów cielęcych, kotletów mielonych lub jajecznych podkręca ich smak po usmażeniu. Z tego przepisu zupełnie śmiało można ukręcić kotlety zarówno w wersji obiadowej, jak i do domowych hamburgerów. Jeśli zachowamy sos z mięsa, sugeruję podgrzać kawałki pieczeni w piekarniku, ułożone ponownie w keksówce, razem z sosem, przykryte folią aluminiową (10 min wystarczy).