Przepisy na polędwiczki z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka - pyszne

Polędwiczki z kurczaka uznaje się za najszlachetniejszą część kurczaka czy indyka. Jest to niewielki kawałek mięsa, znajdujący się tuż za piersią. To mięso jest bardzo miękkie i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Polędwiczki  kurczaka są bogate w składniki odżywcze, a równocześnie jest to produkt niskokaloryczny, z którego można przygotować wiele dietetycznych dań. Aby mieć pewność, że polędwiczki z kurczaka będą wartościowe i zdrowe warto kupować te ze sprawdzonego źródła, np. polędwiczki z kurczaka zagrodowego z ekologicznych hodowli.

Co zrobić z polędwiczek z kurczaka?

Polędwiczki z kurczaka doskonale nadają się do smażenia, grillowania lub pieczenia, możemy je również przyrządzić na parze. W towarzystwie ziemniaków, ryżu czy frytek oraz surówki, doskonale sprawdzą się jako sycący obiad. Doskonale smakują też polędwiczki z kurczaka smażone w panierce lub cieście naleśnikowym. Można je również dusić w sosie. Polędwiczki drobiowe mogą być składnikiem sałatek, dań z makaronu czy zapiekanek z warzywami. Delikatne, białe mięso z polędwiczek doskonale komponuje się z oregano, tymiankiem lub suszonymi pomidorami. Ich smak podkreśli też białe wino, którego możemy użyć podczas gotowania albo zaserwować jako dodatek do gotowego dania.

Polędwiczki z kurczaka na obiad

Obiad z polędwiczek z kurczaka jest tak prosty do przyrządzenia, że poradzą sobie z nim nawet niedoświadczeni kucharze. Jeśli masz ochotę na coś dobrego z kurczaka, doskonale sprawdzą się polędwiczki z kurczaka panierowane w mące, jajku i bułce, a następnie usmażone na patelni czyli popularne nuggetsy, które możemy podawać jako przekąskę z dipami. Bardziej wykwintnym, a również bardzo prostym daniem mogą być polędwiczki grillowane lub duszone w sosie z dodatkiem ziół. Miłośnicy orientalnych smaków docenią polędwiczki drobiowe z dodatkiem curry.

Polecane przepisy