Azjatycka zupa w słoiku

Ocena:

4.51 (185)

Azjatycką zupę w słoiku można przygotować wcześniej, a później zalać wrzątkiem. To zdrowy odpowiednik zupy w proszku.

Składniki:

  • (do wyboru):

    marchewka
    kapusta pekińska
    biała rzodkiew
    szpinak
    kukurydza
    papryka
    pokrojone w plasterki pieczarki
    seler naciowy
    kiełki fasoli mung
    suszone wodorosty
    kimchi
    makaron (ryżowy

  • z fasolki mung
  • soba)
    tofu
    jagody goji
    papryczka chilli
    suszone warzywa
    gia vi
    plasterek imbiru
    płatki drożdżowe
    sos sojowy
    miso
    przyprawa pięć smaków
    shichimi togarashi
    prażony sezam
    cebulka dymka
    kolendra

Azjatycka zupa w słoiku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przy przygotowaniu tej zupy jak najbardziej wskazane jest wykorzystanie sezonowych składników. Baza to dowolne warzywa

  • makaron niewymagający gotowania a jedynie zalania wodą i dodatki
  • które nadadzą smak wywarowi. Można użyć przyprawy typu vegeta
  • bez glutaminianu sodu lub kawałka ekologicznej kostki rosołowej.

    Wybrane składniki wkładamy do słoika i zalewamy wrzątkiem. Zakręcamy lub przykrywamy talerzykiem. Po 10 min zupa jest gotowa.

    Przepis nadesłała Małgorzata Zięba

Porady

Zobacz też: kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne