Przepisy z płatkami

Płatki - właściwości

Płatki, w zależności, z jakiego zboża powstają mają różne właściwości zdrowotne.Płatki jaglane działają kojąco dla żołądka, płatki owsiane i otręby oczyszczają organizm. Otręby to produkt uboczny podczas produkcji mąki, które zawierają  cenne składniki odżywcze. Chleb z dodatkiem otrąb będzie działał wzmacniająco i poprawiał wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Płatki są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stopień przetworzenia i rodzaj zboża z jakiego pochodzą wpływa na zawartość substancji odżywczych i mikroelementów. Przykładowo najpopularniejsze płatki owsiane zawierają bogactwo witamin z grupy B, które pomagają w walce ze stresem i zmęczeniem. Natomiast zawarta witamina E spowalnia starzenie komórek organizmu. Ponadto płatki owsiane są idealne dla osób prowadzących zdrowy styl życia lub zmagających się z nadwagą lub cukrzycą. Natomiast płatki jaglane są odpowiednie dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz ułatwiają regenerację mięśni dla osób lubiących wzmożoną aktywność fizyczną. 

Polecane przepisy