Berner rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

Ocena:

4.49 (194)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Rosti ziemniaczane to chrupiące placki, których możemy spróbować w Szwajcarii. Wersja berner rosti to grubo starte ziemniaki, a placki obowiązkowo podane są z chrupiącym boczkiem. Placki rosti świetnie smakują z sosem, ale też po prostu same. Można zrobić je naprawdę szybko, a zawsze wyjdą pyszne!

Składniki:

  • boczek wędzony  12 dag

  • kminek  1 łyżeczka

  • cebula  1 szklanki

  • ziemniaki  1 kg

  • mleko  2 łyżki stołowe

  • sól  2 szczypty

  • olej  0.5 szklanki

Berner rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem, zahartować i jeszcze ciepłe obrać z łupin. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (to znak rozpoznawczy berner rosti). Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni.

    rosti1
  • Krok 2:

    Do boczku dodać ziemniaki z cebulą i tak długo smażyć, mieszając na patelni, aż wchłoną tłuszcz. Uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Skropić mlekiem, za pomocą talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.

    rosti2

Porady

W przepisie na rosti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane wykorzystujemy:

  • ziemniaki - najlepiej typu C, czyli mączystego
  • kminek - można pominąć 
  • mleko - tłuste
  • boczek wędzony - można zastąpić zwykłym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placek rosti – przepis

Rosti szwajcarskie przypominają nieco nasze placki ziemniaczane. W przeciwieństwie do nich są jednak przygotowywane z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Placki najlepiej smażyć na oleju, dzięki temu będą równo zrumienione. Ziemniaki możemy doprawiać według uznania. Warto dorzucić do nich nieco rozmarynu, ziół prowansalskich czy tymianku. Wspaniałym dodatkiem są też różne rodzaje papryki – papryka słodka, wędzona czy ostra.

Łatwo też przygotować rosti w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, że zrezygnujemy z boczku. Do rosti możemy też dodawać inne warzywa. Wymieszajmy z ziemniakami startą na tarce marchewkę albo bataty. Tak urozmaicane placki na pewno się nam nie znudzą!

Do przygotowania rosti z gotowanych ziemniaków będziemy potrzebować dobrej patelni. Chodzi o to, żeby placki nie przywierały do jej dna. Patelnia powinna też odpowiednio głęboka, po to aby placek dobrze się w niej mieścił. Rosti smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Przeczytaj też: jaka mąka do placków ziemniaczanych będzie najlepsza?

Rosti – szwajcarskie placki ziemniaczane

Szwajcaria jest nie tylko krajem banków, zegarków i czekolady, ale także krajem ziemniaków. W kuchni różnych kantonów przyrządza się z nich wiele pomysłowych potraw. Największą sławę zdobyły Rösti, złocistożółte omlety z tartych gotowanych ziemniaków, przypominające nasze placki. Niegdyś stanowiły one typowo chłopskie śniadanie. Gorący placek kładziono na półmisku na środku stołu i każdy oddzielał sobie łyżką kawałek. Dzięki szwajcarskim kucharzom te proste placki stały się daniem znanym i jadanym na całym świecie. Jednak najlepsze Rösti zjemy w Alpach, choćby dlatego, że przyrządza się je tam codziennie, stosując wypróbowane od lat proporcje składników i najodpowiedniejszy czas smażenia.

Berner rösti czyli berneńskie placki należą do kanonu światowej kuchni. To słynne danie z tartych ziemniaków robi się w każdym kantonie Szwajcarii inaczej.

Wśród rosti z innych Kantonów można wyróżnić między innymi Appenzeller Rösti, czyli placki z makaronem, boczkiem i serem appenzeller, Basler Rösti - z cebulą pokrojoną w talarki czy Glarner Rösti, z ostrym serem ziołowym. Popularne są również Tessiner Rösti z boczkiem i rozmarynem oraz Zürcher Rösti - z drobno posiekaną cebulą i kminkiem.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne