dżem smak dowolny ( ja najczęściej daję morelowy lub brzoskwiniowy)
MAK:
30 dkg. maku sparzyć i zemleć 2x
10 dkg. masła
25dkg. cukru pudru
3jaja
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku
olejek migdałowy
garść orzechów włoskich siekanych
5dkg. czekolady
SER:
80dkg. twarogu zmielić 2x
30dkg. cukru pudru
15dkg. margaryny
7jaj
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżeczki proszku
bakalie dowolne
Placek makowo-serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę posiekać nożem z margaryną dodać resztę składników zagnieść ciasto dać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę posmarować powidłem na to dać mak. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem dodać mak i resztę składników na końcu dać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać na to ser. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem dodawać ser i resztę składników na końcu dać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać na mak i piec w temp ok160-170 przez 50 min.Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystygnięcia.