placek makowo-serowy

Ocena:

4.49 (202)

  • 1 godz. 30 min.
dla łasuchów i nie tylko

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25dkg. mąki
  • 10dkg. margaryny
  • 7dkg. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • dżem smak dowolny ( ja najczęściej daję morelowy lub brzoskwiniowy)
  • MAK:
  • 30 dkg. maku sparzyć i zemleć 2x
  • 10 dkg. masła
  • 25dkg. cukru pudru
  • 3jaja
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku
  • olejek migdałowy
  • garść orzechów włoskich siekanych
  • 5dkg. czekolady
  • SER:
  • 80dkg. twarogu zmielić 2x
  • 30dkg. cukru pudru
  • 15dkg. margaryny
  • 7jaj
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku
  • bakalie dowolne

Placek makowo-serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę posiekać nożem z margaryną dodać resztę składników zagnieść ciasto dać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę posmarować powidłem na to dać mak. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem dodać mak i resztę składników na końcu dać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać na to ser. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem dodawać ser i resztę składników na końcu dać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać na mak i piec w temp ok160-170 przez 50 min.Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystygnięcia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne