Elena Silcock

Biała pizza iberyjska (pizzetta)

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Biała pizza iberyjska to nic innego jak nasze pizzerinki, czyli po prostu małe pizze, tyle, że mają podłużny nieco kulisty kształt. Ten rodzaj przekąski w Hiszpanii funkcjonuje pod nazwą pizetta. W tym przypadku to połączenia sera ricotta, parmezanu, grillowanych karczochów i jedynej w swoim rodzaju dojrzewającej (i to długo) szynki iberyjskiej, przez wielu uważanej za synonim luksusu. Warto choć raz spróbować białej pizzy dojrzewającej ze oryginalnymi składnikami.

Składniki:

  • mąka chlebowa  250 g

  • sól  6 g

  • drożdże  1 szt.

  • cukier  3 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • ricotta  100 g

  • parmezan  30 g

  • grillowane karczochy  280 g

  • szynka iberyjska  40 g

  • rukola  50 g

  • woda  150 ml

Biała pizza iberyjska (pizzetta) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na pizzę: do dużej miski wsypujemy mąkę chlebową, sól, drożdże i cukier, mieszamy. Dolewamy 30 ml oliwy i 150 ml letniej wody, łączymy z pozostałymi składnikami, a potem zagniatami rękoma, aż powstanie elastyczne ciasto. Przekładamy je na lekko posypaną mąką powierzchnię, zagniatamy i rozciągamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski - można ją naoliwić i posypać mąką, dzięki temu nie przyklei się do powierzchni - przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to około 2 godziny, w zależności od temperatury w kuchni.

  • Krok 2:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 230-250 stopni Celsjusza, wkładamy do środka dwie blachy z wyposażenia piekarnika, żeby też się nagrzały.

  • Krok 3:

    Formowanie pizzetty: wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na cztery części. Z każdego kawałka formujemy podłużny owalny kształt o długości około 30 cm, podsypując w razie potrzeby mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Każdą małą pizzę smarujemy łyżką ricotty, posypujemy parmezanem, układamy kilka kawałków karczochów i plastrów szynki Ibérico. Można ją też położyć na już upieczonym cieście.

  • Krok 4:

    Pieczenie: z piekarnika szybko wyjmujemy blachy, posypujemy mąką. Każdy placek przekładamy ręcznie. Jeśli stracą kształt można poprawić ich kształt na blasze, ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. Białą pizzę iberyjską skrapiamy oliwą z oliwek, wsadzamy do piekarnika na 12-15 minut, aż będą chrupiące i złociste. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem i rukolą, a następnie pokroimy każdą pizzetę po przekątnej na cztery części i podajemy.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/iberico-pizzetta-bianca

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne