Pissaladière – placek prowansalski

Ocena:

4.52 (141)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Trochę jak pizza, ale w wydaniu prosto z francuskiej Prowansji - pyszny placek pissaladiere z cebulą, anchois i oliwkami.

Składniki:

  • drożdże  10 g

  • mąka  480

  • woda  250 ml

  • sól  10 g

  • oliwa z oliwek  90 ml

  • cebula  12 szt.

  • rozmaryn  2 gałązki

  • bazylia  2 gałązki

  • tymianek  2 gałązki

  • oregano  2 gałązki

  • anyżówka  60 ml

  • anchois  24 szt.

  • czarne oliwki  70 g

Pissaladière – placek prowansalski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 min. Łączymy z mąką, solą (5 g), oliwą (30 ml), dolewamy wodę i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy przez ok. 1 godz. w ciepłym miejscu.

  • Krok 2:

    Na wierzch: na rozgrzaną oliwę (60 ml) wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, sól i pieprz. Dodajemy zioła i pozwalamy cebuli karmelizować się przez 45 min–1 godz., bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

  • Krok 3:

    Dolewamy anyżówkę i odparowujemy ok. 10 min. Dodajemy 12 filetów z anchois i gotujemy jeszcze 1 min. Usuwamy zioła.

  • Krok 4:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozciągamy i przenosimy na blachę dł. 30 cm, posmarowaną olejem i oprószoną mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 10 min.

  • Krok 5:

    Gdy lekko urośnie, rozprowadzamy na nim cebulę. Na tym rozkładamy oliwki i anchois. Pieczemy 15–20 min.

  • Krok 6:

    Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej, pokrojone na kwadraty.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Porady

Zobacz też: Placek serowy z porzeczkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne