Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (190)
Ciasto z pigwą, dzięki dodatkowi świeżych owoców, aromatycznych przypraw i kawałków daktyli, sprawdzi się zarówno na codzień, jak i od święta. Smakuje wprost fantastycznie. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie! Poradzą z nim sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy domowych wypieków. Poniżej podajemy przepis na prosty i pyszny placek z pigwą i daktylami.
pigwa 600 g
mąka pszenna 375 g
masło 200 g
brązowy cukier 175 g
daktyle 60 g
sok z cytryny 20 ml
jajka 4 szt.
imbir 4 g
drożdże 2 g
Pigwa: owoce obieramy i kroimy w ćwiartki. Jedną z nich kroimy w cienkie plasterki. Pozostałe kawałki przekładamy do naczynia robota kuchennego i mielimy na drobno. Następnie polewamy je sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
Daktyle: przecinamy je na połówki i usuwamy z nich pestki (2 sztuki zachowujemy na później). Następnie sieczemy je na drobno.
Masło: kroimy je w kostkę i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy je, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy je do lekkiego przestudzenia.
Masa na ciasto z pigwą: w misce łączymy mąkę, drożdże, mielony imbir, jajka, cukier, stopione masło oraz przygotowaną wcześniej pulpę z pigwy. Dodajemy pokrojone daktyle i ponownie mieszamy ciasto.
Przygotowanie foremki: keksówkę smarujemy odrobiną masła. Wypełniamy ją do połowy masą na ciasto. Na jej wierzchu układamy pokrojoną na plasterki ćwiartkę pigwy. Wlewamy resztę ciasta.
Pieczenie ciasta pigwowego: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Przekładamy do niego ciasto i pieczemy je przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Podanie: upieczone ciasto dekorujemy odłożonymi wcześniej daktylami i opcjonalnie innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady
- Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem ciasto z pigwą polecamy piec w keksówce. Oczywiście można je również przyrządzić w foremce o innym kształcie, jednak należy wtedy pamiętać o odpowiednim dostosowaniu czasu pieczenia i ilości składników.
- Jeśli chcecie urozmaicić nieco smak wypieku, możecie zdecydować się na przygotowanie aromatycznego ciasta z pigwą i orzechami. Wystarczy posiekać je na drobno i dodać do masy wraz z daktylami.
- Fani przypraw korzennych mogą pokusić się o doprawienie ciasta odrobiną mielonego cynamonu lub szczyptą gałki muszkatołowej.
- Zastanawiacie się, czy placek z pigwą jest już upieczony? Można to bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy wbić w jego środek drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu nie znajdują się na nim żadne resztki masy, to ciasto można wyjąć z piekarnika. W przeciwnym razie czas pieczenia wypieku należy wydłużyć o kilka minut i powtórzyć test.
- Szybkie ciasto z pigwą można przyrządzić także w wersji kakaowej. Wystarczy zastąpić 30 g podanej w przepisie mąki pszennej jakościowym kakao.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy z pigwą w roli głównej!
Podany przez nas przepis na ciasto z pigwą jest bardzo prosty. Wypiek wprost idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w nieco bardziej wyszukanej wersji. Można łatwo go udekorować, posypując jego wierzch (przed włożeniem do piekarnika) posiekanymi na drobno orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Placek z pigwą można też oblać gęstą polewą z czekolady. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę (100 ml) w rondelku, a następnie dodać do niej posiekaną na drobno czekoladę (100 g) gorzką, mleczną lub białą. Po około 2 minutach całość należy dokładnie wymieszać. Do ozdobienia ciasta równie dobrze sprawdzi się aromatyczny sos waniliowy. W najszybszej wersji wypiek można także po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Dojrzałe, delikatnie kwaskowate owoce pigwy to świetny dodatek do rozmaitych wypieków. Można je wykorzystać do przygotowania szarlotki, placka z kratką lub klasycznego ciasta ucieranego. Szczególnie polecamy jednak spróbować delikatnego i puszystego ciasta z pigwą i budyniem. Choć jego przygotowanie nie należy do najszybszych, efekty z pewnością wynagrodzą cały trud!
Równie dobrze smakuje klasyczne ciasto z pigwą i jabłkami na bazie ciasta ucieranego. Puszyste, wilgotne, wypełnione kawałkami owoców – słowem idealne! Podane w towarzystwie szklanki rozgrzewającej herbaty z dodatkiem miodu i korzennych przypraw sprawi, że nawet ponure, jesienne popołudnia staną się przyjemne.
Poza sezonem na świeże owoce możecie pokusić się o upieczenie prostego ciasta z dżemem z pigwy. Wystarczy, że wymieszacie ze sobą 125 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 2 jajka, 75 g dżemu z pigwy, 225 g mąki pszennej, 60 ml mleka oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Powstałą masę należy przełożyć do delikatnie posmarowanej masłem foremki i piec przez około 35–40 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!