Pierś z kaczki

Jak przyrządzić pierś z kaczki?

Pierś z kaczki dla wielu z nas stanowi kuchenne wyzwanie. Jednak, znając kilka prostych zasad możemy zaskoczyć swoich gości, podając efektowną pierś z kaczki, charakteryzującą się aromatyczną, chrupiącą skórką oraz kruchym i soczystym mięsem. Jak przyrządzić kaczkę?

W pierwszej kolejności, warto zacząć od zamarynowania mięsa. Najpopularniejsza marynata to zdecydowanie mieszanka takich składników jak sok pomarańczowy, ocet, miód, konfitura, sól oraz pieprz. Równie popularną alternatywę stanowią zioła, takie jak majeranek i tymianek, którymi możesz natrzeć kaczkę i sos na bazie czerwonego wina z dodatkiem octu balsamicznego, masła, szalotki i czosnku. Zamarynowaną pierś z kaczki wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale mogą być to ewentualnie 3-4h. 

Kaczkę najpierw nacina się i smaży na patelni bez tłuszczu, który i tak wytopi się ze skóry kaczki.  Po smażeniu przychodzi czas na pieczenie w piekarniku z marynatą przez około 1,5h. 

Przepisy na pierś z kaczki

Kaczka stanowi bazę dla wielu wykwintnych dań, którymi z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Najpopularniejszą propozycją jest filet z kaczki pieczony w miodzie, a alternatywnie można dodać trochę soku z pomarańczy. Bardzo często można spotkać się również z kaczką pieczoną z jabłkami. Staropolska wersja tego przepisu zakłada jeszcze dodanie kawałków ziemniaków i buraków, co jeszcze bardziej urozmaici to ciekawe danie. 

Prostą, lecz efektowną propozycją, jest filet z kaczki pieczony w ziołach prowansalskich i podawany z łyżeczką słodkiej konfitury. Przepisy na pierś z kaczki warte uwagi to także ciepła sałatka z konfitowaną kaczką, azjatycki makaron z konfitowaną kaczką, kaczka z cykorią czy konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi.

Co pasuje do piersi z kaczki?

Pierś z kaczki uchodzi za dość wykwintne danie, dlatego nie musimy specjalnie zastanawiać się nad wyszukanymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się w tej roli pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem lub zwykły ryż ugotowany na sypko z odrobiną soli. Ryż, jeśli wydaje Ci się zbyt nudny, możesz podlać mieszanką marynaty i tłuszczu, który wytopił się z mięsa. 

Chrupiąca pierś z kaczki świetnie kontrastuje z aksamitnym puree z ziemniaków lub batatów, czyli słodkiej odmiany tego warzywa. Słodkie bataty idealnie komponują się z nieco słodką marynatą z dodatkiem miodu i konfitur. Inne warzywa, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku do pieczonej kaczki to na przykład kawałki buraków, jabłek i ponownie ziemniaków pieczone z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich. 
Jeśli o burakach mowa, przygotowując kaczkę na niedzielny obiad warto rozważyć sąsiedztwo zasmażanych buraczków na talerzu. Doskonałą propozycją dla dość tłustego mięsa, jakim jest kaczka, są lekkie sałatki przyrządzane na bazie sałaty, z dodatkiem pomidorów koktajlowych i oliwy z oliwek.
 

Polecane przepisy