Przepisy na wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi to jedno z dań kuchni polskiej, które od wieków było obecne w naszym jadłospisie. Kiedyś jednak nazywano je jarskimi lub bezmięsnymi. Warto pamiętać, że wegańskie pierogi to nie tylko warzywny farsz, ale też ciasto bez dodatku jajka. Dieta wegańska wyklucza bowiem wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, nie tylko czerwone mięso i ryby. Wegańskie pierogi można przygotować z różnymi nadzieniami. Wśród klasyków są pierogi z kapustą i z grzybami, ale ostatnio popularnością cieszą się pierogi z soczewicą, kaszą czy szpinakiem. Sprawdźcie nasze pomysły na wegańskie pierogi.

Przepisy na wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi - przygotuj na zapas

Podobnie jak wersję mięsną, tak i wegańskie pierogi można i warto przygotować na zapas. Pierwszy sposób to zamrożenie sklejonych, surowych pierogów na osobnych tackach. Drugi polega na podgotowaniu pierogów, a następnie przestudzeniu ich i zamrożeniu - aby się nie skleiły, można posmarować je odrobiną oleju. Wegańskie pierogi mrożone wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez kilka minut, do pierwszego wypłynięcia. 

Redakcja poleca

REKLAMA