Greckie pierogi pieczone z serem feta

Ocena:

4.44 (174)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób

Pyszne pieczone pierogi z serem feta.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • FARSZ:
  • 60 dag miękkiej fety
  • cebula
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • tymianek
  • jajko do posmarowania
  • sól, pieprz

Greckie pierogi pieczone z serem feta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • ■ Farsz: fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • ■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli przepadasz za pierogami pieczonymi w śródziemnomorskie, to rekomendujemy również pierożki tiropitta z fetą. Miłośniczkom i miłośnikom pierogów pieczonych, ale z mięsem zachęcamy do spróbowania pierożków z kurczakiem

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne