Dania z pieprzem

4 kolekcji przepisów

22080 przepisów

W polskiej kuchni to niekwestionowany król przypraw. Sprawia, że wiele dań smakuje bardziej wyraziście i po prostu lepiej. W duecie z solą stoi na stole w chyba każdej kuchni. Mało kto wie jednak, że dodaje potrawom nie tylko smaku i wyrazistości. Ma wiele cennych właściwości, które warto znać. W naszej galerii znajdziecie najlepsze przepisy z dodatkiem pieprzu!

Przepisy na dania z pieprzem

Czym jest pieprz?

To tropikalne, zdrewniałe pnącze osiągające 15 m długości. Przyprawę uzyskuje się z owoców – na początku zielonych stopniowo przechodzących w czerń – w tej postaci są najlepiej znane. Pieprz czarny jest z pewnością najczęściej spotykanym pieprzem w naszych kuchniach. Używamy do niemal do wszystkiego. Przed dodaniem do potrawy zmielony pieprz warto lekko podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z niego pełnię smaku i aromatu.

W sklepach dostępny jest także pieprz o innym kolorze. Możemy kupić na przykład pieprz zielony. To po prostu młode owoce pieprzu, które można w tym stadium zrywać i konserwować w solance. Używa się ich głównie do sosów do mięs, pyszny jest sos z zielonego pieprzu serwowany na przykład ze stekiem. Innym pieprzem jest pieprz biały. Z w pełni dojrzałych ziaren pieprzu można bowiem usunąć całą zewnętrzną warstwę, w wyniku czego otrzymuje się najszlachetniejszy pieprz biały. Ma on dużo łagodniejszy smak, ale bardziej złożony, subtelny aromat. Pieprz biały jest szczególnie ceniony przez smakoszy.

Z kolei pieprz czerwony (różowy) w sensie botanicznym nie jest pieprzem. To bardzo podobne do niego nasiona południowo-amerykańskiej rośliny schinus. Nie powinno się ich mleć, tylko lekko tłuc, są dużo łagodniejsze i bardziej aromatyczne niż ziarna pieprzu czarnego.

Gdzie rośnie pieprz?

W języku polskim istnieje popularne powiedzenie „uciec, gdzie pieprz rośnie”. Oznacza ono odległe, nieznane miejsce. I rzeczywiście – pieprz kojarzony jest z uprawami w dalekich krajach. To właśnie dlatego, że był importowany jego ceny w średniowieczu potrafiły być absurdalnie wysokie.

Pieprz pochodzi z Indii, ale obecnie uprawiany jest w wielu krajach tropikalnych. To przyprawa na tyle uniwersalna, że jest stosowana na całym świecie, a jej cena dzisiaj jest niska.

Czy pieprz jest zdrowy?

Pieprz – właściwości tej przyprawy mogą was zaskoczyć. U wielu osób pieprz powoduje kichanie, odtykając zapchany przez katar nos i zatoki, ma także właściwości wykrztuśne, pomoże więc rozprawić się z infekcjami dróg oddechowych i często związanym z nimi kaszlem. Uważa się go za przyprawę ciężką i silnie drażniącą, choć tak naprawdę ułatwia trawienie, stymulując wydzielanie kwasu solnego. Lepsze trawienie to lepsza kondycja: nie męczą nas zgaga, gazy, biegunki  czy zaparcia, łatwiej nam utrzymać prawidłową wagę ciała oraz... ładniejszy wygląd. Bynajmniej nie dlatego, że jesteśmy szczupli, tylko dlatego, że pieprz pomaga pozbyć się także wielu toksyn – z potem i moczem, których wydzielanie przyspiesza, zapobiegając jednocześnie obrzękom wynikającym z zatrzymywania przez organizm wody.

Naukowcy odkryli, że odpowiedzialna za jego ostry smak piperyna wpływa  blokująco na geny, dzięki którym tworzą się komórki tłuszczowe. Ponadto pomaga w ich rozpadzie, dzięki czemu są wykorzystywane w wielu procesach chemicznych zachodzących w naszym ciele, zamiast odkładać się w formie sadełka. Odkryto także, że piperyna stymuluje produkcję dopaminy i serotoniny – substancji, dzięki którym mamy dobry nastrój. Podobno zwiększa też wydolność organizmu i wspomaga koncentrację; zaczęto się zastanawiać nad wykorzystaniem tych właściwości w lekach na Alzheimera. Dzięki temu, że pieprz działa pobudzająco i rozgrzewająco jest uznawany za afrodyzjak.

Pieprz – na co jeszcze pomaga?

Naukowcy uważają, że pomaga też utrzymać drożne tętnice, działając w podobny sposób co błonnik, czyli „zdrapując” z ich ścian blaszki cholesterolowe i zapobiegając w ten sposób miażdżycy, zawałom i udarom. Aktualnie prowadzi się badania nad rolą piperyny w profilaktyce i leczeniu raka piersi – zaobserwowano, że dzięki niej zmniejsza się liczba komórek niezbędnych dla rozwoju guza. Stwierdzono także, że dzięki piperynie lepiej przyswajamy wiele witamin i minerałów oraz substancji leczniczych. A zatem – pieprzmy, ile wlezie! A jeśli to okaże się za mało, można przyjmować tabletki z ekstraktem piperyny w stężeniu od 60% do 95% – najlepiej oczywiście z jak najwyższym.

Pieprz – jak używać w kuchni?

Pieprzu w kuchni możemy używać na wiele różnych sposobów. Podkręca smak sałatek, dodaje pikantnego smaku mięsom i sosom, urozmaica kanapki. Ważne jednak, żeby używać go z umiarem. Jeśli przesadzimy potrawa będzie tak piekła nas w język i gardło, że stanie się niejadalna. Pieprz bardzo dobrze pasuje do dań, które same w sobie są dość mdłe, takich jak jajka czy sosy śmietanowe. Smak pieprzu dobrze uwypuklają też na przykład pieczone warzywa. Posypcie zgrillowane szparagi czy ziemniaki odrobiną pieprzu i soli – proste i pyszne! Warto eksperymentować ze stopniem zmielenia pieprzu. Większość młynków daje nam możliwość zmielenia go grubiej lub drobniej. Wybór grubości mielenia powinniśmy uzależniać od potrawy i naszych preferencji dotyczących tego, jak bardzo wyczuwalny ma być w niej pieprz.

Lubicie pieprz? Przygotujcie sobie klasykę kuchni włoskiej, czyli cacio e pepe – makaron z pieprzem i tartym serem pecorino – bajecznie proste, przepyszne i rozgrzewające danie. Wystarczy ugotować al dente długi makaron (spaghetti, tagliatelle, linguine, bucatini – na osobę 1/4 standardowego opakowania). Na patelni rozgrzać oliwę (aby dno było całkowicie przykryte), wsypać świeżo zmielony pieprz – dużo, przynajmniej czubatą łyżkę, i chwilę przysmażyć, po czym wlać ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, wrzucić odcedzony makaron i starte pecorino (ilość zależy od upodobań) i wymieszać na gorącej patelni, aż makaron pięknie oblepi się pieprzno-serowym sosem. Danie już na talerzu (najlepiej go ogrzać, aby trzymał ciepło) można sobie dodatkowo posypać serem i pieprzem.

Jak zniwelować pieprz w zupie?

Może się zdarzyć, że do potrawy sypniemy nieco za dużo pieprzu. Co w takiej sytuacji? Czy będziemy zmuszeni wyrzucić danie? Nie, nie musimy się go pozbywać. Potrawę, która jest zbyt ostra da się uratować. Możemy dosypać do niej niewielką ilość cukru, ale lepszym sposobem jest dodanie nabiału. Świetnie sprawdzi się jogurt naturalny, śmietana czy mleko.

Jak przechowywać pieprz?

Najzdrowszy i najbardziej aromatyczny jest pieprz ziarnisty – kupujmy tylko taki i mielmy bezpośrednio do potrawy, najlepiej tuż przed podaniem. Pieprz ziarnisty przechowujemy tak samo jak inne przyprawy. Bardzo ważne jest, żeby pojemnik na pieprz był szczelnie zamknięty – możemy użyć zarówno zwykłego zakręcanego słoika, jak i specjalnych pojemników na przyprawy.

Pieprz już zmielony przechowujmy w ten sam sposób. Najlepiej jednak zużyć go od razu po zmieleniu. Podobnie jak na przykład kawa, im dłużej pieprz będzie zmielony, tym więcej cennego aromatu i smaku straci.

Artykuły powiązane

Papryczka Habanero
03.07.2020

Najostrzejsza papryczka świata. TOP 7 ostrych przypraw

Już sam ich zapach powoduje niekiedy podrażnienie oczu czy dróg oddechowych. Jednak nawet najostrzejsze przyprawy świata mogą stać się ciekawym dodatkiem do potraw, oczywiście w minimalnych ilościach.

sól
13.04.2020

Sól - jak ją wybierać i czy jest szkodliwa?

Sól to przyprawa, która znajduje się w każdej kuchni. Dodajemy ją do niemal wszystkich dań, ponieważ znacząco poprawia i podkreśla smaki. Mówi się jednak, że jest tak samo niekorzystna dla naszego zdrowia jak cukier. Czy rzeczywiście tak jest? Postanowiliśmy to sprawdzić i dowiedzieć się, jaką sól wybierać, żeby nam nie szkodziła i była smaczna.

młynki do przypraw
12.11.2019

Młynki do przypraw - wybierz najlepszy dla siebie

Młynki do przypraw to nie tylko przydatne kuchenne urządzenia, ale często również efektowna ozdoba stołu. W sklepach znajdziemy różne ich rodzaje, od klasycznych po te bardziej nowoczesne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, jaki młynek wybrać, by cieszyć się świeżo zmielonymi przyprawami w pięknym opakowaniu.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.

Solniczka i pieprzniczka - przydatne gadżety
06.11.2018

Solniczka i pieprzniczka - zestaw idealny na stół

Nawet najlepsze danie czasem wymaga odrobiny soli lub pieprzu. Dlatego nikogo nie dziwi zestaw solniczka i pieprzniczka, który znajdziemy w większości polskich kuchni czy na stołach. To gadżet, który może podkreślić charakter pomieszczenia - minimalistycznie lub oryginalnie. W cyklu "Dobre Rzeczy" prezentujemy zestaw solniczka i pieprzniczka w różnych wariantach cenowych i kilku stylach.

Pojemniki na przyprawy i wszystko pod kontrolą!
21.08.2018

Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.

gowne_pieprz
23.08.2017

Różowy pieprz w kuchni wegetariańskiej

Pieprz różowy zachęca do kulinarnych eksperymentów. Idealnie podkreśla smak potraw wegetariańskich i wegańskich.

czarna_sol_czyli_kala_namak_g
19.09.2016

Czarna sól czyli kala namak

Czarna sól to przyprawa kuchni indyjskiej o jajecznym smaku. Jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.