Ciasto pszczółka

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 55 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Ciasto pszczółka jest doskonałym pomysłem dla rodziców chcących zorganizować swoim dzieciom niezapomniane urodziny lub przyjęcie w ogrodzie. Kolorowe pszczółki spoglądające z talerzyka sprawiają wrażenie uciekinierek z bajkowej krainy. Wbrew pozorom, deser robi się dość prosto, a efekt jest naprawdę zniewalający. Dzięki naszym prostym instrukcjom na wykonanie ciasta pszczółka sukces będzie gwarantowany sukcesu!

Składniki:

  • masło  125 g

  • cukier  250 g

  • jajka  5 szt.

  • mąka  200 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • mleko  500 ml

  • budyń waniliowy  2 szt.

  • kwaśna śmietana  400 g

  • twaróg  250 g

  • żelatyna  18 g

  • dżem owocowy  600 g

  • morele  2 puszki

  • gorzka czekolada  50 g

  • perły cukrowe  48 szt.

  • płatki migdałowe  48 szt.

Ciasto pszczółka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie piekarnika: dużą blachę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 39x26x4 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) lub 160°C gdy używamy termoobiegu. Przygotowanie piekarnika: dużą blachę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 39x26x4 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) lub 160°C gdy używamy termoobiegu.

  • Krok 2:

    Ciasto: masło (125 g)mieszamy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia, wygładzamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Budyń: mleko wlewamy do rondla, pozostawiając około 100 ml. Do pojemnika dodajemy budyń waniliowy w proszku i cukier (90 g), dokładnie mieszamy. Mleko w rondlu zagotowujemy, następnie wlewamy zawartość miarki i energicznie mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia na około 5 minut, często mieszając, aby zapobiec tworzeniu się skórki.

  • Krok 4:

    Krem: następnie do budyniu dodajemy kwaśną śmietanę oraz chudy twaróg i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy przez około 30 minut.

  • Krok 5:

    Glazura owocowa: moczymy 6 listków żelatyny w misce z zimną wodą przez kilka minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dżem morelowy wkładamy do garnka, dodajemy 30 ml wody (około 2 łyżek). Żelatynę osączamy i przekładamy do garnka z dżemem. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż stanie się bardziej płynny. Powstałą masę przelewamy na ciasto, ponownie schładzamy do momentu, aż warstwa dżemu zgęstnieje.

  • Krok 6:

    Morele: podczas studzenia ciasta połówki moreli  przekładamy z puszki na durszlak i odcedzamy. Następnie 24 połówki układamy na arkuszu papieru do pieczenia.  

  • Krok 7:

    Polewa: gorzką czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestudzenia. Przekładamy ją do worka cukierniczego i zakręcamy otwarty koniec. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia .

  • Krok 8:

    Pszczółki: na każdej połówce moreli rysujemy czekoladą 3–4 cienkie paseczki. Następnie za pomocą szpachelki lub zwykłego noża układamy połówki moreli na wierzchu ciasta.

  • Krok 9:

    Dekorowanie: używając rękawa cukierniczego na każdej połówce moreli umieszczamy dwie większe krople czekolady, do których przyklejamy cukrowe oczka. Na koniec na każdym korpusie pszczoły kładziemy i lekko dociskamy dwa płatki migdałowe, które będą pełniły rolę skrzydełek. Pozostawiamy czekoladę do zastygnięcia.

  • Krok 10:

    Ciasto pszczółka: kroimy je na 24 kawałki i wstawiamy do lodówki, żeby nabrało nieco twardszej konsystencji.

Porady

  • Używając budyniu z cukrem, dodawanie cukru możemy pominąć. 
  • Idealne do ozdobienia pszczółek będą gotowe cukrowe oczy, jeśli jednak okażą się trudne do kupienia, możemy wykonać je samodzielnie. W tym celu rozpuszczamy 50 g białej czekolady w kąpieli wodnej, po czym przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Wyciskamy 48 kółeczek na papier do pieczenia i czekamy aż czekolada zastygnie. Następnie nanosimy źrenice z ciemnej czekolady. Czekamy chwilkę, aby konsystencja czekolady zamieniła się na stałą, po czym za pomocą noża odrywamy oczy od papieru i przenosimy na morelowe pszczółki. 
  • 6 listków żelatyny możemy zastąpić 18 g sypkiej. 
  • Pszczółka ciasto smakuje wyśmienicie również na spodzie z dodatkiem kakao. 
  • Morele możemy zastąpić brzoskwiniami, w tej sytuacji warto poszukać także brzoskwiniowego dżemu. 

Polecamy przepis na równie efektowne ciasto jajko sadzone.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne