Spaghetti puttanesca

Ocena:

4.52 (178)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Spaghetti puttanesca to określenie oznaczające "kurtyzana", "panna lekkich obyczajów". Nazwa intrygująca tak jak samo danie. Makaron alla puttanesca to wyjątkowe połączenie pomidorów, anchovies, oliwek i kaparów. Przepis ten pochodzi z Neapolu. To doskonały sposób na to by przenieść się na chwilę do słonecznej Italii. Dodatkowo przygotowanie spaghetti puttanesca jest bardzo proste i zajmuje zaledwie 30 minut! Makaron z dodatkiem zaledwie kilku składników tworzy pyszne danie pełne różnych smaków i aromatów. Zobacz, jak zrobić spaghetti puttanesca i przygotuj prawdziwą włoską ucztę dla siebie i swoich bliskich.

Składniki:

  • makaron spaghetti  450 g

  • anchois  10 szt.

  • pomidory w puszce  800 g

  • oliwki  150 g

  • kapary  50 szt.

  • oregano  5 g

  • sól  3 g

  • pepperoni  0.5 szt.

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • czosnek  3 ząbki

  • natka pietruszki  40 g

Spaghetti puttanesca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na rozgrzną olwie wrzucamu posikany czoasnek i pokrojoną papryczke, gdy sie zezłocą dajemy pomidory, swieze bez skóki i pestek a te z puszki odsączamy i kroimy. Sypiemy oregano i szczyptę (3g) soli. gotujemy razem ok 15 -20 minut az sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.; Do gotowego sosu dodajemy kapary, anchois , oliwki całe lub krojone, natka i razem gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilke i gotowe. Na talerzu sypiemy swieza natka.; 

Porady

  • Do przygotowania spaghetti alla puttanesca możemy wykorzystać zarówno świeże pomidory jak i te z puszki. Jeśli nie chcemy, aby w naszym daniu były kawałki pomidorów, zmiksujmy je na gładki sos. 
     
  • Jeśli chcemy przygotować łagodną wersję makaronu puttanesca, pomińmy dodatek papryczki peperoni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Historia makaronu alla puttanesca

Istnieją dwie teorie odnoszące się do historii powstania spaghetti alla puttanesca. Pierwsza z nich głosi, że przepis ten wymyśliły kobiety lekkich obyczajów, które chciały stworzyć ekspresowe i smaczne danie. Zależało im na tym, a by zapach i aromat potrawy przyciągał do ich domu potencjalnych klientów. Druga teoria dotycząca historii makaronu alla puttanesca mówi o tym, że pewnego dnia do jednej z restauracji w Neapolu przybyli goście w ostatnich minutach jej otwarcia. Jednak szef kuchni zamierzał już zamknąć knajpę, a dodatkowo nie miał już składników, z których mógłby przygotować danie z menu dla gości. Ci jednak zażyczyli sobie, aby kucharz przyrządził im danie z tego co znajdzie w kuchni, co też uczynił. Tak więc powstał pomysł na słynne spaghetti alla puttanesca, które od tamtej chwili weszło na stałe do menu restauracji. Nie wiadomo właściwie, która z opisanych historii jest prawdziwa, jednak każda z nich ma swoich zwolenników. Nie zmienia to faktu, że pasta alla puttanesca jest daniem szybkim, prostym i niedrogim. Istnieje mnóstwo wersji tego przepisu. Warto więc znaleźć ten, który najbardziej odpowiada naszym upodobaniom.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne