Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mąki
7 suszonych pomidorów
1 jajko
szczypta soli
PESTO: 100 ml oliwy
50 g nerkowców
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
sól i pieprz
Gnocchi z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotuj pesto. Natkę opłucz i włóż do blendera. Wlej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i nerkowce. Zmiksuj na drobno. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Odcedź. Lekko wystudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki szybko połącz z jajkiem, mąką i posiekanymi drobniutko pomidorami. Posól do smaku i wyrób. W dużym garnku zagotuj wodę. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 2 cm. Podsypuj stale mąką, by ciasto się nie przykleiło. Pokrój każdy wałeczek w poprzek na 2-centymetrowe kawałki.
Gnocchi (czyt. niokki) mają charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się sos. Każdą kluseczkę wystarczy docisnąć lekko widelcem z jednej strony. Potem wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i posyp natką. Podawaj z pesto.