gnocchi

Gnocchi z suszonymi pomidorami

Ocena:

4.47 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • PESTO: 100 ml oliwy
  • 50 g nerkowców
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Gnocchi z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotuj pesto. Natkę opłucz i włóż do blendera. Wlej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i nerkowce. Zmiksuj na drobno. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Odcedź. Lekko wystudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  • Ziemniaki szybko połącz z jajkiem, mąką i posiekanymi drobniutko pomidorami. Posól do smaku i wyrób. W dużym garnku zagotuj wodę. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 2 cm. Podsypuj stale mąką, by ciasto się nie przykleiło. Pokrój każdy wałeczek w poprzek na 2-centymetrowe kawałki.
  • Gnocchi (czyt. niokki) mają charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się sos. Każdą kluseczkę wystarczy docisnąć lekko widelcem z jednej strony. Potem wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i posyp natką. Podawaj z pesto.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne