Giardiniera – włoskie pikle

Ocena:

4.51 (177)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Giardiniera, czyli włoskie warzywne pikle, to pyszne i zdrowe przetwory na zimę. Te chrupiące warzywa, pachnące oregano, czosnkiem i sokiem jabłkowym, będą idealnym dodatkiem do obiadu przez cały rok. Jak przygotować je, aby zachwycały konsystencją, smakiem i aromatem? Zobaczcie naszą sprawdzoną recepturę oraz garść przydatnych porad!

Składniki:

  • czerwona papryka  4 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • marchewka  3 szt.

  • czerwona cebula  3 szt.

  • kalafior  1 szt.

  • sól morska  100 g

  • czosnek  1 szt.

  • papryka chili  2 szt.

  • sok jabłkowy  100 ml

  • ocet jabłkowy  900 ml

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • oregano  1 łyżka stołowa

  • oliwki  200 g

  • cukier  3 łyżki stołowe

Giardiniera – włoskie pikle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Giardiniera: Papryki czyścimy z pestek i białych błon, kroimy w kostkę. Seler obieramy z włókien, a następnie tniemy w plasterki, tak samo obraną marchewkę. Cebule kroimy w cienkie piórka, a z kalafiora wycinamy malutkie różyczki. Do dużego garnka nalewamy 1,8 l zimnej wody, wsypujemy sól i rozpuszczamy, wkładamy wszystkie warzywa – łącznie z czosnkiem (główkę przecinamy w poprzek) i posiekanymi papryczkami. Przykrywamy i wstawiamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie warzywa odcedzamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.

    Marchewka seler
  • Krok 2:

    Zalewa: Sok jabłkowy mieszamy z 400 ml wody oraz cukrem. Podgrzewamy i mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i łączymy z octem, oliwą oraz oregano. Warzywa mieszamy z oliwkami, przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Możemy pasteryzować, ale krótko. Dopiero po miesiącu warto spróbować.

    zalewa-do-pikli

Porady

  • Jeśli nie lubicie oregano, możecie nieco spolszczyć powyższy przepis i użyć jako zamiennik gałązek świeżego koperku. Dobrym dodatkiem będzie także lubczyk bądź natka pietruszki. 
  • Jak zrobić twarde pikle? Aby warzywa nie utraciły chrupkości, warto zanurzyć je w lodowatej wodzie na godzinę przez marynowaniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi, nie będą one chłonęły nadmiernej ilości zalewy i pozostaną jędrne. 
  • Te włoskie pikle idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek i kolorowych bowli. Urozmaicą też wygląd i smak codziennych kanapek.
  • Pikle warzywne świetnie smakują solo, jednak mogą być też bazą do przygotowywania innych warzywnych przekąsek. Po wyjęciu ze słoika, możemy je posiekać i wymieszać np. oliwą czy majonezem, tworząc szybką surówkę do burgerów czy hot dogów.

Jesteś fanem domowych przetowrów? Wypróbuj też przepis na paprykę konserwową jak u babci!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Giardiniera - co do niej dodać?

Giardiniera to przepis, który można przygotować na wiele sposobów, dodając przeróżne składniki. Zmieniając dodatki, możemy tworzyć różnorodne miksy warzywne, dopasowane do własnego gustu. Dzięki temu ciągle możemy tworzyć nowe kompozycje, a ten przepis nigdy się nam nie nudzi. Jakie warzywa najlepiej będą pasowały do giardiniery? W klasycznym przepisie wykorzystuje się marchew, paprykę, kalafior, seler naciowy i cebulę, jednak na tym nie kończą się możliwości. Dobrym dodatkiem będą też plastry niedużych, jędrnych ogórków, kawałki kalarepki, ćwiartki rzodkiewek, połówki żółtej fasolki szparagowej lub patisony.

Giardiniera - przepis na zalewę

Dobre pikle warzywne to dobra zalewa. Ta idealna powinna być wyrazista i aromatyczna. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku zbalansowanie kwaśnego, słonego i słodkiego smaku. Bazą do zalewy jest mieszanka wody i octu. Można tu użyć zarówno zwykłego spirytusowego, ale także nieco delikatniejszego w smaku jabłkowego czy winnego. Kolejnym ważnym składnikiem jest dowolne słodzidło, które zrównoważy kwaśność. Zwykle do przetworów dodajemy biały cukier, jednak można go zastąpić również tym trzcinowym, a nawet miodem lub syropem z agawy.

Do tego oczywiście należy dodać przyprawy. Najlepszym wyborem będzie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, papryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona), oregano i zioła prowansalskie. Oprócz tego klasycznego zestawu, do marynaty warto dorzucić również kawałek świeżego imbiru lub szczyptę tego sproszkowanego, a także otartą skórkę z cytryny. Świetnym dodatkiem będzie także odrobina cynamonu lub kilka goździków. 

Inne przepisy na przetwory warzywne 

Giardiniera to tylko jeden z wielu pysznych przepisów na słoiki na zimę. Zwykle w naszych spiżarniach i piwnicach królują buraczki na zimę, marynowane grzybki, kiszona kapusta i ogórki, jednak warto przetestować też inne pomysły na przetwory. Co warto przygotować w tym roku? Fanom klasyki do gustu przypadną ogórki w przeróżnych odsłonach. Szczególnie polecamy przygotować je po żydowsku, w zalewie musztardowej, miodowej, a także z kurkumą, curry, czy chilli. Świetnym przysmakiem, który warto mieć w swojej spiżarni jest również sałatka z ogórków. Najpopularniejszym wariantem tego przepisu jest sałatka szwedzka, jednak warto też przetestować wersję z dodatkiem marchewki. Równie smaczną sałatkę zrobimy też z cukinii i papryki.

Z kolei tym, którzy lubią testować nowe połączenia smakowe, polecamy wypróbować przepis na marynowaną cebulę, czosnek w zalewie oraz dżem z zielonych pomidorów. Nie wszyscy wiedzą, że można kisić też inne warzywa. Szczególnie polecamy kiszone pomidory, buraczki, brukselkę i kalafior. Świetną recepturą jest także mało znany, a fantastycznie smakujący ketchup z cukinii. Taki domowy sos będzie zdrowym dodatkiem do grilla i domowego fast foodu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne