Carolina Briceno

Keto pączki

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Keto pączki to świetna alternatywa dla tradycyjnych pszennych kulek, które smażymy na tłusty czwartek. Nie dość, że mają mało węglowodanów, to jeszcze powstają w piekarniku. Deser posłodzony ksylitolem i bez glutenu spodoba się nie tylko osobom na diecie low carb. Koniecznie wypróbujcie te zaskakująco smaczne pączki keto z mąki migdałowej. Jeśli lubicie jagody, dodajcie ich trochę do mieszanki, żeby dodać wypiekowi koloru i więcej składników odżywczych. 

Składniki:

  • olej kokosowy  5 g

  • mąka migdałowa  190 g

  • ksylitol  90 g

  • proszek do pieczenia  0.5 łyżeczki

  • soda oczyszczona  0.25 łyżeczki

  • mleko migdałowe  60 ml

  • jajka  3 szt.

  • esencja waniliowa  1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy  1 łyżeczka

  • borówki  100 g

  • masło orzechowe  1 łyżeczka

  • kakao  1 łyżka stołowa

Keto pączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Układamy silikonowe foremki na blaszce lub smarujemy olejem formę do pączków. W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • Krok 2:

    Mokre składniki: w małej misce mieszamy stopiony olej kokosowy, mleko migdałowe, jajka i ekstrakt waniliowy. Łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ocet jabłkowy. Dobrze mieszaamy, żeby masa była jednolita.

  • Krok 3:

    Wypełnienie foremki: wkładamy po 4 lub 5 borówek (składnik opcjonalny) do każdego wgłębienia w blaszce do pączków. Równomiernie rozkładamy ciasto na wierzchu, wypełniając każdą foremkę do 3/4 wysokości.

  • Krok 4:

    Pieczenie: wkładamy masę na pączki do piekarnika na 12 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180/160°C i pieczemy jeszcze 5-10 min, aż pączki będą lekko złociste. Pozostawiamy do ostygnięcia, aż będzie je można z łatwością wyjąć z formy.

  • Krok 5:

    Polewa (opcjonalnie): w międzyczasie mieszamy masło orzechowe, kakao w proszku i ½ łyżeczki gorącej wody w małej misce.

  • Krok 6:

    Keto pączki: kiedy ostygną, wyjmujemy je z foremek i polewamy kremem orzechowo-kakaowym. Możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-donuts

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne