szarlotka_sypana_owsiana

Szarlotka sypana owsiana

Ocena:

4.23 (181)

  • 10 min.
musisz sie na nia skusić

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jabłek
  • 150 g masła
  • cukier puder

Szarlotka sypana owsiana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło wkładam do zamrażalnika. Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość. Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami. Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta. Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut. Schłodzoną posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne