Owsianka w marokańskim stylu

Ocena:

4.53 (192)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Rozgrzewająca owsianka rodem z Maroka - dobra na pożywne śniadanie.

Składniki:

  • 2 suszone morele
  • 2 daktyle
  • 2 figi
  • 2 łyżki migdałów
  • 10 dag płatków owsianych górskich
  • 20 dag mleka + 15 dag wody
  • po dużej szczypcie: soli, szafranu, kurkumy, mielonego imbiru
  • łyżka wody różanej
  • łyżka rodzynek
  • dodatkowo: łyżka płynnego miodu

Owsianka w marokańskim stylu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Morele, daktyle, fi gi i migdały siekamy. Płatki wsypujemy do rondla, zalewamy wodą oraz mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki zupełnie zmiękną. Na koniec dodajemy wodę różaną. Wszystko mieszamy, przekładamy do miseczek, posypujemy bakaliami i orzechami oraz – jeśli lubimy na słodko – polewamy miodem.
  • Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne Poranki"

Porady

Nigdy nie zapomnę odkrywczej podróży do Maroka, w którym kręcono półfinał programu MasterChef. To właśnie w Maroku wywalczyłam sobie awans do finału. Urzekły mnie tamtejsze aromatyczne przyprawy, suszone owoce i wspaniała kuchnia. Marokańskie smaki przenoszę z chęcią do moich codziennych potraw. Ta owsianka to nie tylko pożywne śniadanie, ale i kwintesencja Maroka zamknięta w jednej misce.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne