Getty Images/iStock
5 (2)
Makaron ze szparagami i krewetkami jest delikatny w smaku, podkręcony świeżą natką pietruszki i czosnkiem. Lekko słodkawe, duszone w maśle owoce morza oraz chrupiące, zielone łodygi świetnie komponują się z długimi wstążkami typu fettuccine lub tagliatelle. Ta elegancka potrawa sprawdzi się na wykwintny obiad lub kolację dla dwojga, np. z lampką schłodzonego białego wina. Makaron ze szparagami i krewetkami to danie, którego koniecznie musicie spróbować.
krewetki 200 g
zielone szparagi 250 g
makaron tagliatelle 125 g
oliwa z oliwek 30 ml
masło czosnkowe 10 g
czosnek 10 g
białe wino 30 ml
natka pietruszki 15 g
śmietana 30% 125 ml
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Krewetki (tygrysie lub białe) myjemy w zimnej bieżącej wodzie i obieramy. Główkę odcinamy ostrym nożem, a następnie podważamy palcem pancerzyk. Na koniec delikatnie ściskamy krewetkę wzdłuż grzbietu, wyciągamy ciemną żyłkę i ponownie płuczemy. W ten sposób uzyskujemy gotowe mięso. Możemy też kupić już obrane krewetki, dzięki czemu przygotowanie potrawy będzie dużo szybsze.
Czosnek obieramy z łupin, a główki miażdżymy tępą końcówką noża i siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę). Natkę pietruszki dokładnie myjemy i siekamy (sprawdzi się też koperek).
Szparagi (najlepsze będą zielone) płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy zdrewniałą końcówkę (wystarczy delikatnie ją wygiąć, żeby łykowata część się przełamała). Główki odcinamy, a łodygę kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok 3-4 cm.
Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się gotować, wsypujemy makaron (np. tagliatelle lub fettuccine, jednak możemy wybrać inny, ulubiony rodzaj) i gotujemy al dente. Na ostatnie 4 minuty wrzucamy łodygi szparagów, a następnie odcedzamy wodę z garnka. Warzywa i makaron umieszczamy z powrotem w naczyniu, wlewamy 15 ml oliwy z oliwek i mieszamy, aż wszystko dokładnie pokryje się tłuszczem.
Na większej patelni (ok. 28 cm średnicy) umieszczamy masło i resztę oliwy, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy się już rozgrzeje, dodajemy czosnek i smażymy przez 1 minutę (staramy się go nie przypalić, w przeciwnym razie będzie gorzki). Dorzucamy obrane krewetki i smażymy na nieco większej mocy palnika, co chwilę mieszając (jednak nie za długo, maksymalnie 1-2 minuty, ponieważ mogą stać się gumowate).
Pod koniec dodajemy białe wino (możemy je zastąpić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny), doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę 30%. Całość zagotowujemy.
Ugotowany makaron ze szparagami przekładamy na patelnię, dodajemy szparagowe główki i ustawiamy naczynie na niższej mocy palnika. Mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Makaron ze szparagami i krewetkami przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, np. z grillowaną bagietką oraz lampką schłodzonego, musującego wina.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.