Rolada z łososia (z polędwicą z dorsza)

Ocena:

4.52 (166)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Rolada z łososia, wypełniona aromatyczną pastą krewetkową i polędwicą z dorsza, owinięta w plastry jakościowego boczku to świetna propozycja na wykwintny obiad. Nie tylko fantastycznie się prezentuje, ale i smakuje wprost obłędnie. Sprawdzi zarówno na świątecznym stole, jak i podczas innych, rodzinnych spotkań okolicznościowych.

Składniki:

  • boczek  100 g

  • łosoś  1000 g

  • krewetki  300 g

  • dorsz  450 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sok z cytryny  3 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz biały  1 szczypta

  • pieprz kolorowy  1 szczypta

  • tymianek  4 gałązki

Rolada z łososia (z polędwicą z dorsza) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz do rolady łososiowej: Plastry boczku układamy na powierzchni roboczej tak, by zachodziły na siebie. Filet z łososia przecinamy poziomo (nie rozcinając do końca) i rozkładamy go na plastrach boczku. Gotowane krewetki rozdrabniamy w malakserze i łączymy z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy sól i biały pieprz do smaku.

  • Krok 2:

    Zawijanie rolady: Połowę przygotowanej pasty rozsmarowujemy na środku łososia. Na krewetkowej paście układamy polędwicę z dorsza, oprószamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem, posypujemy listkami tymianku, następnie pokrywamy dokładnie po całości pozostałą pastą krewetkową.

  • Krok 3:

    Rolada z łososia: Całość delikatnie zwijamy w roladę a następnie owijamy plastrami boczku. Kilkakrotnie przewiązujemy sznurkiem kuchennym. Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Pieczemy przez 40–45 min. Po wyjęciu odczekujemy 5–10 min i podajemy łososiową roladę pokrojoną w plastry.

Porady

  • Jeżeli, podczas pieczenia, rolada z łososiem zacznie się zbyt mocno rumienić, należy ją przykryć pokrywką żaroodporną lub papierem do pieczenia. 
  • Choć danie zwykle serwuje się na ciepło jako główny posiłek, polecamy również spróbować rolady z łososia na zimno. Pokrojona w cienkie plastry i podana na kromce świeżego pieczywa posmarowanego lekkim, śmietankowym serkiem smakuje naprawdę wybornie. Wystudzona rolada dobrze sprawdzi się również jako element tak zwanej zimnej płyty.
  • Do przygotowania rolady należy użyć filetu z łososia bez skóry. Powinien on być również pozbawiony ości. 
  • Jeżeli nie posiadacie sznurka kuchennego, możecie zabezpieczyć roladę łososiową przy pomocy długich wykałaczek lub metalowych szpilek do rolad.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rolada z łososia – alternatywne wersje przygotowania

Przepisów na roladę z łososia jest całe mnóstwo. Można ją przygotować zarówno w wersji pieczonej, jak i surowej. W pierwszym przypadku polecamy wypełnić rybę pyszną pastą na bazie krewetek. Łosoś równie dobrze smakuje z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Można się również pokusić o przygotowanie sycącego farszu z ugotowanego wcześniej ryżu, posiekanej na drobno cebuli oraz jakościowej szynki parmeńskiej. 

W wersji na zimno, polecamy spróbować rolady z łososia wędzonego. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie, jako że ryby nie poddaje się obróbce termicznej. Wystarczy ułożyć płaty łososia tak, by lekko na siebie nachodziły i posmarować je mieszanką serka śmietankowego, rukoli, szczypiorku, świeżo mielonego pieprzu oraz soku z cytryny. Całość należy ciasno zwinąć i schłodzić w lodówce. Warto spróbować też rolady szpinakowej z łososiem.  

Z czym podawać roladę z łososiem?

Jeżeli planujecie przyrządzić roladę z łososiem na ciepło, polecamy podawać ją w towarzystwie lekkiej sałatki na bazie sałaty masłowej, ogórka zielonego, cebuli czerwonej i ziołowego dressingu. Jak dodatek dobrze sprawdzi się również puree ziemniaczane. 

By danie było bardziej sycące, można je też serwować z ugotowanym ryżem lub kaszą. Rolada z łososia świetnie smakuje również z kluskami kładzionymi lub śląskimi – w takiej wersji posiłek warto wzbogacić o dodatek surówki z selera lub białej kapusty.

Smak ryby dobrze podkreśli również odpowiednio dobrany sos, jak chociażby gęsty, kremowy sos śmietanowy. Warto dodać do niego odrobinę czosnku, świeżo mielonego pieprzu i posiekanych ziół. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne