Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zając po polsku

Zając po polsku
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 540 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 sprawiony zając (ok. 2,5 kg)
  • 1 l maślanki
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 4 kapelusze suszonych borowików
  • 300 ml śmietany 18-22%
  • 5 jagód jałowca
  • łyżka mąki
  • 15 dag masła
  • sól, ziarna pieprzu

Etapy przygotowania

Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (obracać co 12 godzin). Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda.

Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec 1 godzinę 45 minut w temp. 180°C. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Jeśli sos wyparuje, podlać wodą.

Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką, obniżyć temperaurę do 130°C i piec jeszcze 10 minut. Podawać z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.12.2011

Przepis bardzo podobny do mojego sposobu na potrawę z zająca, ja stosuję dłuższą o ok. 60 min. obróbkę termiczną. Polecam.P.S. Uwaga, która nie umniejsza wartości merytorycznej przepisu - powinno być "liczba porcji" a nie "ilość porcji"





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238