Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wątróbka w sosie

Wątróbka w sosie lenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • troszke maki do posypania wątróbki
  • 1 łyżka maki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • zoele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • pieprz czarny
  • maggi

Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!

Etapy przygotowania

Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.

Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.

Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. 

Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.

Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.

( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).

Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.

Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki. 

Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.

Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,

makaron, ryż, frytki.

PALCE  LIZAĆ!!!!!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!