Przepisy kulinarne
Wtorek, 21 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)

Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM) IwonaF
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 1 udziec z indyka (ok. 70 dkg)
  • 60 dkg kapusty kiszonej
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 25 dkg chudego twarogu
  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Dietetyczne danie obiadowe

Etapy przygotowania

   

Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą pozostałą z marynowania mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.

 

Smacznego!

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210