Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • Ciasto:
  • 75 dag gotowanych ziemniaków
  • 25 - 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany
  • Farsz:
  • 2 jajka
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki bulionu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 10 dag boczku
  • mała cebula

Najbardziej znane pyzy, a przeze mnie najlepiej lubiane :)

Etapy przygotowania

1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.

2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.

3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.

4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.

5. Wlać bulion i lekko ostudzić.

6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.

8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.

9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117