Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

SZPECLE BAWARSKIE

SZPECLE BAWARSKIE Halina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • 1/4 łyżeczki soli

Przepis na pyszne i szybkie danie.

Etapy przygotowania

Oryginalna nazwa to SPÄTZLE

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub inaczej jak ciasto na naleśniki. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste- trochę wody.
W 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju.
Szpecle robić specjalną maszynką (zdj. 1)- położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika (zdj.2) i poruszać nim aby ciasto obcinało się na kluseczki (zdj 3) . Jeśli ktoś niema takiej maszynki można wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch odcedzić je i polać zimną wodą.
Zostawić aby ociekły z wody.
Podawać z gulaszem ( zdj.główne) lub z przyrumienionym masłem - można posypać cukrem i będą na słodko. Świetnie smakuję podsmażone na patelni z jajkiem (zdj.4)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210