Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 25 dag tuńczyka w oleju
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 5 dag startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ew. tylżyckiego)
  • 2 pomidory
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie.

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Tuńczyka osączyć, olej zachować. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki.

2 łyżki oleju z tuńczyka podgrzać w rondlu, wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać, dusić kilka minut. Wlać śmietanę lub jogurt, dodać pokrojone pomidory, przyprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem, wymieszać, zagotować. Dodać gorący makaron, wymieszać, posypać serem.

Spróbuj
Gotowy sos z tuńczyka możesz zmiksować, dodać 1–2 łyżeczki żelatyny (namoczonej i rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody), wymieszać i schłodzić, a otrzymasz na przekąskę elegancki mus.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
28.6.2012

pyszne :) ja dodaje do sosu jeszcze drobno posiekana natke pietruszki, super smakuje z razowym tagliatelle

 
10.6.2008

Dobre zestawienie smaków :-)

 
09.6.2008

Przypomniało mi to miłą włoską restaurację w Sopocie :-) Mniam!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194