Przepisy kulinarne
Sobota, 1 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Soczysta najeżona pierś drobiowa w białym sosie

Soczysta najeżona pierś drobiowa w białym sosie Dariaa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka około 60 dag
  • 5 pieczarek
  • 1 czubata łyżka masła
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 plasterki żółtego sera

Smaczna i soczyta pierś z kurczaka w sosie.

Etapy przygotowania

Przygotowujemy marynatę: czosnek siekamy, dodajemy sos sojowy i oliwę. Piersi drobiowe kroimy wzdłuż na 4 porcje, wkładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Rozgrzewamy masło w szerokim rondlu i smażymy piersi na średnim ogniu 10 min, żeby się ładnie zrumieniły, koniecznie pod przykryciem. Wyjmujemy na talerz i w tym samym rondlu obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.

Piersi nacinamy ukośnie i dość głęboko w 5 miejscach, w nacięcia wkładamy podsmażone plasterki pieczarek (powinny nieco wystawać). Układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy obficie sosem. Zapiekamy pod przykryciem około 10-12 min w 190 st C.

Wykonanie sosu:

Czosnek przeciskamy przez praskę, lekko solimy i posypujemy pieprzem. Dodajemy śmietanę i jogurt, drobno pokrojony w kosteczkę żółty ser i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, dokładnie mieszamy, polewamy  mięso i zapiekamy.

Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117