Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44054
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Risotto z mięsem i warzywami

Risotto z mięsem i warzywami Elżbieta Pawelec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g szynki wieprzowej
  • duża czerwona papryka
  • 1/2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Risotto z mięsem i warzywami - zamiast szynki wieprzowej można dodać wątróbkę drobiową lub cielęcą

Etapy przygotowania

1. Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 16 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia.
2 Szynkę wieprzową pokroić w kostkę,zmieszać z mąką i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obraną cebulę obrać posiekać.Boczek pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę
3. Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Szynkę wieprzową smażyć na oleju aż będzie miękka.
4. Do usmażonego boczku dodać cebulę, masło i 2 minuty podsmażyć. Dodać słodką paprykę i bulion, zagotować. Dodać pokrojoną paprykę,gotować 7 minut.
5. Dodać ryż ,szynkę wieprzową,suszone pomidory,natkę pietruszki,wszystko wymieszać i chwilę pozostawić w garnku.Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36