Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • * 3 kg ziemniaków
  • * 70 dkg mięsa mielonego wieprz.
  • * 4 duże cebule
  • * mąka pszenna/ ziemniaczana
  • * pieprz kolorowy
  • * jajko
  • * sól
  • * olej

Domowe pyzy nafaszerowane olbrzymią ilością farszu mięsnego, okraszone słoniną i cebulką.

Etapy przygotowania

1,5 kg ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy
w osolonej wodzie, drugą część natomiast ścieramy na tarce o drobnych oczkach- tak jak do placków ziemniaczanych.
Odciskamy je przez gazę, sok zlewamy do miseczki po jakimś czasie
wylewamy go, a skrobię wrzucamy spowrotem do ziemniaków.
Ugotowane i zmiażdżone ziemniaki mieszany dokładnie z surowymi, dorzucamy jajko, ewentualnie mąkę.
W międzyczasie mięso podsmażamy na oleju z cebulką, soli i pieprzu nie żałujemy, farsz nie może być mdły.
Na rękę nakładamy porcję ziemniaków, na to solidną łychę farszu, zlepiamy i kształtujemy kulę. Gotujemy w osolonej wodzie odo momentu wypłynięcia jeszcze przez jakieś 15-20 min.

SMACZNEGO!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!