Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Polska pieczona gęś

Polska pieczona gęś bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 dni

Składniki

  • gęś
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • woda

Wielopokoleniowa tradycja rodzinna - pieczona świąteczna polska gęś przygotowywana przez moją mamę.

Etapy przygotowania

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jekis 4 dni przed dneim podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem  Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i dstawiamy w chlodne meijsce na 2-3 dni. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek?

dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i i Wielkanoc.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
229

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
200

Ilosc dodanych przepisow:
402

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1