Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 455 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 polędwiczek wieprzowych
  • 2 cukinie
  • 1 i 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 15 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem, większe przekroić na pół. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, na każdej ułożyć wiórek masła. Piec 15–20 min w temp. 200°C.

Cukinie umyć, pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cukinie, bazylię, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, delikatnie wymieszać. Dusić 5–7 min, mieszając.

Polędwiczki wyjąć z naczynia, odlać sos. Na dnie ułożyć podduszone, osączone plastry cukinii. Na nich ułożyć polędwiczki. Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem. Zalać potrawę i zapiekać jeszcze 5–10 min, aż ser się roztopi. Podawać z makaronem tagliatelle i zieloną sałatą.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.12.2013

No do takich polędwiczek to chyba litrowej kremówki byś nie dała. :)

 
16.12.2013

Ile to jest 1,5 opakowania śmietany kremówki? W moim sklepie sa opakowania od 200 do 1000 ml...





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210