Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Polędwiczki w sosie żurawinowym

Polędwiczki w sosie żurawinowym
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • 2 łyżki ziół/majeranku i rozmarynu/
  • szklanka rosołu z kurczaka
  • 2/3 szklanki żurawin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

bardzo pyszne i zdrowe danie

Etapy przygotowania

Polędwiczki umyć, przyprawić solą i pieprzem.Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić  i dodać polędwiczki.Smażyć ze wszystkich stron , aż się ładnie zarumienią.Patelnię z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do tem.230 stopni i piec 15 minut.W tym czasie w małym naczyniu roztopić pozostałe masło.Dodać posiekaną w kostkę cebulę i zioła.Dusić ok.5 minut.Dodać rosól, ocet balsamiczny,żurawiny i mieszając podgrzewać jeszcze 3 minuty, aż żurawiny się rozpuszczą.Gotowe polędwiczki wyjąć z piekarnika, asos który powstał podczas ich pieczenia ,przelać do rondelka z żurawinami.Gotować 6 minut, aż zgęstnieje.Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.Mięso pokroić na ukośne plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem żurawinowym.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210