Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami makowiec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • - 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • - 500 g pieczarek
  • - 200 g śmietanki 30%
  • - sól, pieprz
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

W moim domu to obiedni delikates. Polecam na niedzielny posiłek w towarzystwie rodziny i gości.

Etapy przygotowania

 

Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.

 

Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny.

 

Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret i kluskami śląskimi polanymi sosem śmietanowo-pieczarkowym.

 

 

  

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210