Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pierogi z serem dla początkujących

Pierogi z serem dla początkujących  Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • Farsz:
  • 1 kg białego sera
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • cukier ilość wg własnego uznania
  • Dodatkowo:
  • śmietana gęsta 12%
  • cukier
  • cynamon

Smaczne pierożki dla wszystkich co je lubią:)

Etapy przygotowania

Zagnieść ciasto,rozwałkować ,wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka,kroić na kawałki i wałkować placuszki,lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos,podobnie jak uszka.
Ser zmielić,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,mąkę ziemniaczaną,wyrobić farsz.
Nadziewać pierogi,zlepiać,gotować w dużej ilości lekko osolonej wody,z dodatkiem 1 łyżki oleju,2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz,śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką cukru,polać pierogi i posypać cynamonem.
Smacznego
Uwaga:
Gdy zostanie nam ciasta,wkładamy do foliowego woreczka i zamrażamy,potem tylko wyjmujemy ,rozmrażamy,podsypujemy mąką i zużywamy.Tak samo robimy z serem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
19.8.2009

Za późno się za nie zabrałam i jakoś nie przyszło mi do głowy, chciałam się wyrobić jak najszybciej z lepieniem. Zresztą te surowe żółtka w farszu jakoś nie bardzo mnie zachęcały do spróbowania. Po prostu na przyszłość będę słodziła więcej. Czasem tak mam, że nie pomyślę. :)

 
18.8.2009

Czarna ,trzeba było farsz spróbować:) w przepisie napisałam że cukier wg uznania,każdy słodzi inaczej:)jak było mało cukru czemu nie dosypałaś? My zawsze robimy dużo pierogów,nie opłaca się z połowy,potem można pierogi zamrozić i masz na zawołanie.

 
18.8.2009

Uff, zrobiłam. Dużo roboty trochę przy lepieniu. Zmęczyłam się. Faktycznie pracochłonne, mama wiedziała, co mówi. :D Wyszły niezłe, i tak się cieszę, że nadawały się do zjedzenia. Na wszelki wypadek kupiłam też makaron, żeby można było coś z niego zrobić, bo zostalibyśmy bez obiadu... Jedyne "ale" co do mojego wytworu, to to, że farsz wyszedł za mało słodki. Dużo tego farszu mi się narobiło tak poza tym. Zostało więcej jak połowa całości, ponadto jest też sporo ciasta. Jak jeszcze kiedyś będę robiła, to z połowy tych wszystkich składników.





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117