Przepisy kulinarne
Czwartek, 17 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczona gęś w jabłkach

Pieczona gęś w jabłkach
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 gęś
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

doskonałe danie na świąteczny stól

Etapy przygotowania

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i obtoczyć w majeranku.Nadziać gęś tymi jabłkami, rodzynkami, ząbkami czosnku i pokrojoną w ćwiartki cebulą.Spiąć wykałaczkami.Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Po 30 minutach pieczenia zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając  wytworzonym sosem.Upieczoną gęś podzielić na porcje.Część nadzienia zmiksować  wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.Sos podawać w sosjerce.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.10.2009

Szukałem dania na gęś w jabłkach, ponieważ kupiłem części gęsiny, przepis zmylił mnie: jest to raczej "jabłka pieczone w gęsi" . Nie wykluczam, że też pyszne danie ale to "odwrotnośc" poszukiwanego;)

 
18.10.2009

Szukałem dania na gęś w jabłkach, ponieważ kupiłem części gęsiny, przepis zmylił mnie: jest o raczej "jabłka w gęsi" . Nie wykluczam, że też pyszne danie ale to "odwrotnośc" poszukiwanego;)





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!