Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym lexi27
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas smażenia: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 15 pieczarek średniej wielkości
  • 1/2 kg miesa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Prosty i oryginalnie wyglądający przepis na pieczarki z farszem.

Etapy przygotowania

Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.

Cebule należy pokroic w kostkę i zeszklic na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso music byc dosyc ścisłe, wiec jesli jest zbyt luzne dosypujemy bułki tartej.

Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześc wypełniała miejsce po usuniętych nóżkach pieczarki, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).

Tak nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejnosci od strony pieczarek, a kiedy bedzie miała ona złoty kolor wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.

Pod wpływem smażenia , utraty wodu i kurczenia się pieczarka nie spadnie z mięsa, co spowoduje efekt ślicznych grzybków !


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!