Przepisy kulinarne
Niedziela, 29 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44640
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Parowańce

Parowańce Danusia19671
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • mąka 2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • drożdże 20 g
  • masło płynne 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1 szkl
  • sól

Parowańce dobrze smakują z sosem owocowym.

Etapy przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę).
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, i trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
Gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek, przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
22

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
113

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3