Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 21 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43576
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Parowańce

Parowańce Danusia19671
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • mąka 2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • drożdże 20 g
  • masło płynne 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1 szkl
  • sól

Parowańce dobrze smakują z sosem owocowym.

Etapy przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę).
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, i trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
Gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek, przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!