Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łosoś z serem i szpinakiem

Łosoś z serem i szpinakiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • 800 g filetów z łososia
  • 1 kg szpinaku świeżego (lub 2 paczki mrożonego)
  • 750 g makaronu wstążki
  • kostka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 serki camembert (po 120 g)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 kostki rosołowe

Pyszny łosoś z serem i szpinakiem.

Etapy przygotowania

  1. Makaron gotujemy z dodatkiem oleju.Odcedzamy.
  2. Filety z łososia kroimy na kawałki dowolnej wielkości.We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i do wywaru wkładamy kawałki łososia. Obgotowujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmujemy garnek z ognia, odcedzamy na durszlaku.
  3. Rozdrobniony szpinak dusimy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając.Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Jeden serek camembert obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku.Mieszamy, aż ser się rozpuści.Zestawiamy z ognia.
  4. Robimy sos.Pozostałe serki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.W rondelku roztapiamy masło i dodajemy serki.Mieszamy, aż się rozpuszczą.Mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę.Odstawiamy, gdy powstanie jednolita masa.
  5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron.Układamy masę szpinakową, a na niej kawałki łososia.Zalewamy sosem.Pieczemy kilkanaście minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (przy termoobiegu 170 stopni).

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!