Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łosoś z serem i szpinakiem

Łosoś z serem i szpinakiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • 800 g filetów z łososia
  • 1 kg szpinaku świeżego (lub 2 paczki mrożonego)
  • 750 g makaronu wstążki
  • kostka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 serki camembert (po 120 g)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 kostki rosołowe

Pyszny łosoś z serem i szpinakiem.

Etapy przygotowania

  1. Makaron gotujemy z dodatkiem oleju.Odcedzamy.
  2. Filety z łososia kroimy na kawałki dowolnej wielkości.We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i do wywaru wkładamy kawałki łososia. Obgotowujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmujemy garnek z ognia, odcedzamy na durszlaku.
  3. Rozdrobniony szpinak dusimy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając.Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Jeden serek camembert obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku.Mieszamy, aż ser się rozpuści.Zestawiamy z ognia.
  4. Robimy sos.Pozostałe serki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.W rondelku roztapiamy masło i dodajemy serki.Mieszamy, aż się rozpuszczą.Mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę.Odstawiamy, gdy powstanie jednolita masa.
  5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron.Układamy masę szpinakową, a na niej kawałki łososia.Zalewamy sosem.Pieczemy kilkanaście minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (przy termoobiegu 170 stopni).

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36