Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44187
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak z nadzieniem mojej mamy

Kurczak z nadzieniem mojej mamy Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 kajzerka sucha(duża)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka masła
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy

Bardzo smaczny kurczak mojej mamy.

Etapy przygotowania

Kurczaka umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą,oraz ulubioną przyprawą do drobiu.odstawić w zimne miejsce na 40 min.
Do mięsa mielonego,dodać zmieloną wątróbkę.
Namoczoną,zmieloną razem z natką i koperkiem kajzerkę.
Wbić jajka,dodać sól,pieprz ziołowy lub wg uznania,cukier, bułkę tartą masło.
Wyrobić farsz,napchać kurczaka,zszyć igłą z nitką,szyjkę wykroić,uważać żeby została skórka z szyjki,nadziać skórkę farszem(jeżeli jest porwana najpierw ją zszyć)
Jeśli zostanie farszu ,uformować klopsy.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.posmarowanym olejem, lub masłem,obok układamy klopsy z nadzienia.Klopsiki wyjmujemy wcześniej niż kurczaka,pieczemy aż się lekko ze złocą.W czasie pieczenia kurczaka,polewamy go lekko sosem, który puści kurczak(na ostatnim zdjęciu kurczak był pieczony w rękawie) zachęcam do pieczenia w rękawie,mięso jest soczyste.
Piec w 180ºC około 1,5 godz w zależności od piekarnika.
Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935