Przepisy kulinarne
Sobota, 22 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak nadziewany farszem

Kurczak nadziewany farszem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • kurczak od 1,5 kg do 2 kg,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pieprz, sól.
  • Farsz:
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 20 dag drobiowej wątróbki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Kurczak z farszem-szybko się robi,jest smaczny i kruchy

Etapy przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na pół godziny.
Wątróbkę zmiksować lub drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, tartą bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą i utworzyły jednolitą masę.
Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz.
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i piec w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na części.
Po upływie pół godziny kurczaka obłożyć ziemniakami i marchewką - całość piec jeszcze około godziny, aż mięso będzie miękkie i rumiane.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56